BloggProffs

Lördag 20 december – rövhål till middag?

Som turist känner man sig ibland lurad, vi har alla varit med om det. Ibland handlar det om att buss-chaffisen tar 5 kr extra i grekland bara för att man inte är grek,  i andra fall handlar det om att man inte prutat tillräckligt i Thailand och säljaren garvar hela vägen till banken. Sen finns det ju dom självklara fallen med nån skum rackare som säljer klockor innan för rocken, men de tar vi inte ens upp här, då får man skylla sig själv. Men idag känns det som vi åkt på en igen.

Eftersom vi inte gillade köttet vi köpte för några veckor sen gick vi på det säkra före det osäkra och köpte oxfilé till dagens middag. Det brukar inte bli fel. Inte idag heller. Kanske en av de bästa filéerna vi ätit på länge. Men eftersom vi hade språkproblem i köttdisken så kollade vi upp vad som stod på etiketten när vi kom hem med hjälp av lexikon. Ibland får man ju inte samma känsla för språket när man översätter via lexikon, så med reservation för det så fick vi känslan av att följande som stod på etiketten ”Solomillo de a ojo” betyder nåt i stil med ”Oxfilé kostar skjortan”. För Solomillo betyder (ox)filé och ojo betyder kostar skjortan/öga för öga/öppning/”tand för tand”/rövhål (?)/tveklöst/mfl mfl. allt enligt Norstedts Lilla Spanska Ordbok. Kärt barn har många namn… Lurad? Vet inte, men etiketten känns inte bra… Gott var det däremot! Skulle det vara så att vi nu blivit lurade så är det ändå med finess. De skriver ju ut det i klartext på etiketten! Kanske kan någon med med bättre spanskakunskaper ge mer klarhet i fallet.

Apropå, lura, vi vill ju inte lura vår dotter, men vi skulle vilja försöka få henne att äta välling/modersmjölkersättning som omväxling. Det börjar bli dags men det tycker inte Iza. Som mamma Therese sa i morse efter att brösten värkte från nattens snuttande ”nu får det fan vara nog, jag börjar tröttna på när det går så här dåligt, det gör för ont! Jag klarar inte mer”. Trots pappans lugnande/uppmanande/smörande uppmaningar så får man väl inse när det är dags att börja trappa ner. Det är inte alltid lätt. Iza har sin bestämda uppfattning om vad som är godast. Pappan har inte så mycket att tillägga i själva smakupplevelsen, så de argumenten lyser med sin frånvaro. Vi googlar vidare…

0102.JPG

Är vi lurade eller är vi inte? Vad är betydelse av etiketten?

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu